Visie
Doel
- Mensen in armoede, met beperking, in eenzaamheid, met minder kansen een stem geven.
- Elkaar sterker betrekken in de initiatieven op De Caproen en de buurt.
- Buurt- en netwerkverbindend werken.
- Verenigingen op De Caproen verbinden omtrent kwetsbaarheid.
- Plaatselijke verenigingen informeren over de noden van buurtbewoners en de drempels die er zijn.
- Organiseren van een voedselbedeling en ontmoetingsmoment voor mensen met minder kansen (KotjeKaffie).
- Ondersteunen van jeugdwerking.
- Organiseren van initiatieven die ons doel versterkt of uitdraagt.
Hoe organiseren we ons?
De 5 fundamenten
ontmoeting
De Caproen, en dus ook deze Welzijnsschakel heeft als grootste troef en doel mensen aanzetten tot ontmoeting... en dit in haar vele vormen: (vergadering, feest, werk, spel, sport, speelplein, ...)
geïnspireerd
We stellen als een van de 5 belangrijke pijlers dat we loyaal kunnen blijven aan de christelijke inspiratie van waaruit we ontstaan
zijn.
open (actief pluralisme)
Maar even belangrijk is dat de WZS De Caproen een openheid biedt voor verschillende culturen, zienswijzen en overtuigingen. En dit voor zowel bezoekers, hulpvragers, vrijwilligers als bestuursleden.
eigen kracht (emancipatorisch)
Om deze Welzijnsschakel te doen slagen zijn we er van overtuigd dat we sterk geloven in de eigen kracht van ieder individu, maar ook van iedere groep. Helpen gebeurt dan in het ontmoeten van elkaar, in het erkennen en herkennen van elkaar, het omgaan met/weglaten van vooroordelen, in het luisteren, maar ook in het afbakenen van wat je zelf kan of wil.
betrokkenheid (participatie)
Deze laatste pijler sluit sterk aan bij het vorige. Binnen de WZS De Caproen dienen we elkaar uit te dagen om samen te werken. Bindende kracht. De vereniging heeft bijvoorbeeld weinig zin, als mensen in armoede, kwetsbare gezinnen geen kans krijgen om mee te werken, het woord te nemen. Elkaar aanmoedigen om actief deel te nemen... hoe klein de inspanning of de mogelijkheid ook is. Tegenover betrokkenheid staat uitsluiting... dus maken we er ook werk van om uitsluiting te ontwapenen.
de 5 trappen/drempels
Bij ieder initiatief van onze welzijnsschakel
moeten we enkele drempels in vraag stellen. En proberen weg te werken of te
verlagen.
betaalbaar
Deelnemen kost geld. Dit is al een reden waarom mensen niet buiten komen, uit vrees de druk niet aan te kunnen, uit vrees niet te kunnen mee te betalen...
bereikbaar
Wanneer zijn we open. Is het centrum voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met specifieke beperkingen, noden? Openbare vervoer, parking, fietsstalling, ...
beschikbaar
Sluit aan bij bereikbaar. Maar stelt vooral de vraag in hoever mensen op elkaar kunnen rekenen. Is het duidelijk bij wie je terecht kan? Kunnen we er 'zijn' op moeilijke momenten? Hoe organiseren we ons om te luisteren, te begrijpen, te steunen, ... We willen ook afbakenen voor zichzelf... de eigen draagkracht beschermen.
begrijpbaar
Zoeken we de juiste taal voor elkaar? Soms letterlijk, spreken we kost wat kost onze eigen taal, of zoeken we hierin een weg. Maar ook begrip opbrengen voor elkaar in diverse omstandigheden, ... Hoe communiceren we naar buiten toe.